Оригамі в перекладі з японської мови означає «Складання паперу». Існує безліч версій походження оригамі. Але можна сказати точно, що це мистецтво здебільшого розвивалося в Японії. А зародилося воно, як вважають, у Китаї, оскільки виробництво паперу пішло саме звідти.
Древні японці надавали паперу особливого значення. Спочатку оригамі використовувалося в релігійних обрядах. З паперу робили різні релігійні, храмові речі, складаючи і перегинаючи цілі листи великих і малих розмірів. Через деякий час уміння складати фігурки з паперу стало обов’язковою частиною культури японської аристократії. Це вміння передавалося з покоління в покоління. Коли папір перестав бути предметом розкоші, мистецтво оригамі почало поширюватися серед простого народу.

Згодом у мистецтва оригамі з’явилось безліч шанувальників в Європі та Америці.

В Україні оригамі з кожним роком набуває все більшої популярності. Дорослі та діти захоплюються цим видом мистецтва. Так, вихованці закладів позашкільної освіти є постійними учасниками обласного конкурсу «Мистецтво оригамі», який щорічно організовує та проводить Комунальний заклад «Черкаський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді Черкаської обласної ради».

3 грудня 2019 на базі Комунальної установи «Обласний художній музей» Черкаської обласної ради відбулося відкриття обласної виставки дитячих робіт «Мистецтво оригамі». Тема виставки: «Казкові герої».

Свої оригінальні роботи – справжні витвори мистецтва представили
24 заклади позашкільної освіти області в номінаціях: класичне оригамі, просте композиційне оригамі; композиційне оригамі (з будь-яких модулів); сувеніри на основі оригамі; одяг, аксесуари, прикраси; кусудами; друге життя старої книги; вироби в техніці кірігамі; гофрування.

Переглядаючи експонати виставки, поринаєш у прекрасний світ казкових героїв. Тут і герої українських народних та східних казок, і Книга джунглів, і Дюймовочка, і вітрина одягу сучасних казкових героїв та багато іншого.

Незалежна суддівська колегія та відвідувачі виставки з захопленням відгукуються про досконалість та індивідуальність робіт, про талант та майстерність вихованців гуртків та їх наставників.

В рамках заходу для керівників гуртків проводили майстер-класи: Григуть Зінаїда Володимирівна, керівник гуртка Черкаського районного Центру дитячої та юнацької творчості, «Новорічна прикраса технікою гофрування»); Людвенко Ірина Юріївна, керівник гуртка станції юних техніків міста Умані, «Туфелька для Попелюшки»; Корсун Олена Володимирівна, керівник гуртка Будинку дитячої та юнацької творчості Смілянської міської ради «Кусудама шишка»).

Запрошуємо усіх бажаючих містян та гостей міста відвідати виставку в музеї, яка триватиме до 8 січня 2020 року.

Поділитися в соціальних мережах: